ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

PDF
Εκτύπωση
E-mail

Η Ξένη Πετρίτου – Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αίγινα, όπου ζει και εργάζεται.

Άρχισε από πολύ νωρίς να ζωγραφίζει, δείχνοντας ότι τα χρώματα αποτελούν εσωτερική ανάγκη έκφρασης και πηγή ενέργειας.

Παίρνει τα πρώτα της μαθήματα δίπλα στον ζωγράφο Νεκτάριο Κοντοβράκη και αργότερα από τον Φραγκίσκο Κάππο. Τα θέματα της έχουν μεγάλη ποικιλία. Στα περισσότερα φαίνονται τα πανέμορφα τοπία, τα γραφικά ακρογιάλια, τα παλιά αρχοντικά της Αίγινας και πολλά άλλα.

Από το 1990 μέχρι το 2009 έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και  ομαδικές εκθέσεις.

Το 1997 παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία την πρώτη ατομική της έκθεση, στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας.

Το 2002,  σε ατομική έκθεση, κάνουν εντύπωση τα ακρυλικά σε καμβά με θέμα τους πέτρινους Ελληνικούς Φάρους. Το 2007 παρουσιάζονται σε ατομική έκθεση έργα της με θέμα : ‘Παλαιοχώρα, η Μεσαιωνική Καστροπολιτεία της Αίγινας’, που την καθιερώνει ως ζωγράφο με εξαιρετικό ταλέντο. Έργα αυτής της σειράς έχουν χρησιμοποιηθεί και ως σκηνικά από το θέατρο τέχνης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Το Μάρτιο του 2008 παρουσιάζει στην Αθήνα ατομική έκθεση και βραβεύεται σε ειδική εκδήλωση από τον Δήμαρχο Αλίμου για την πολιτιστική της προσφορά. Τον Ιούνιο του 2008 παρουσιάζονται στην Αίγινα  τα έργα της με θέμα τα φουσκωμένα πανιά των ιστιοφόρων, με τον τίτλο ‘Μαϊστράλι’.

Το 2009 λαμβάνει μέρος στην ομαδική έκθεση «η διαδρομή των καλλιτεχνών» καθώς επίσης και στην έκθεση ‘Fistiki Art”, στα πλαίσια του Aegina Fistiki Fest. 

Τον Οκτώβριο του 2009 εκθέτει έργα της σε ομαδική έκθεση στην πρεσβεία της Ουκρανίας στα πλαίσια της ανάπτυξης  των Ελληνο-ουκρανικών σχέσεων.

Η εικαστική φιστικιά που φιλοτέχνησε για το Aegina Fistiki Fest, ταξιδεύει στην 56η ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς, στο Μουσείο του Σπύρου Βασιλείου στην Ερέτρια, στο Ζάππειο Μεγαρο στην Αθήνα και αποτελεί το κεντρικό θέμα για το 3ο Φεστιβάλ Φιστικιού της Αίγινας  “Aegina Fistiki Fest 2011”.

Τον Μάιο του 2010 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση “Departures” στον εκθεσιακό χώρο “Αθηναΐς”  στην Αθήνα. Η έκθεση “Departures’ μεταφέρθηκε και στο Ιστορικό & Λαογραφικό μουσείο της Αίγινας.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 παρουσιάζει στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας την έκθεση «Ταξίδι στα Κάστρα της Ελλάδας» ‘ζωντανεύοντας’ 20 από τα πιο διάσημα κάστρα της Ελλάδας που συνοδεύονταν από γκραβούρες, χαρακτικά και πληροφορίες για την ιστορία τους. Συγχρόνως διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Οι οχυρώσεις στην Ελλάδα»  με εισηγητές την Δ/ντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Καμηλάκη,  την Αρχαιολόγο κυρία Πάνου, την Ιστορικό κυρία Σταματάτου και τον κύριο Δεληβοριά.

Η έκθεση μεταφέρθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης όπου για έναν μήνα την επισκέπτονταν τα παιδιά των σχολείων και διδάσκονταν την ιστορία μας μέσα από την ζωγραφική.
Τον Δεκέμβριο του 2010 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση  του συλλόγου εικαστικών καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο Απελλής» που γίνεται στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός». Με τον ίδιο σύλλογο εκθέτει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου τον Ιούνιο του 2011
Τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσιάζει το Ιστορικό λεύκωμα, «Παλιαχώρα η Μεσαιωνική Καστροπολιτεία της Αίγινας», στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης της Αίγινας και τον Φεβρουάριο του 2012 γίνεται η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου της, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Τηλ.: 22970.26821
  • Κιν.:  69 76 31 21 65